De Flevolandse Circulaire Innovaties van 2024

Wij zijn op zoek naar dé Flevolandse Circulaire Innovatie! Meld je snel aan via deze pagina

Op dinsdag 27 februari 2024 om 14:30 uur barst het innovatieve spektakel los: de Flevolandse Circulaire Innovatie Top 20! Een kans voor de top 20 van Flevoland om hun revolutionaire circulaire innovaties te onthullen voor een breed publiek op de innovatiemarkt in Lelystad.
Dagen
Uren
Minuten
Seconden

Circulaire Change Maker

Innovatieve wastechniek

Wij ontwikkelen en bouwen wassystemen om groenten en fruit te reinigen.We maken hiervoor gebruik van de Undine reinigingstechniek van IWC. Wij passen deze techniek toe en ontwikkelen hieromheen machines. Inmiddels hebben we een aantal standaard machines waarmee de meeste soorten groenten en fruit gewassen kunnen worden. Uniek is dat we met deze systemen de houdbaarheid van producten verlengen.

Lees verder »

QBIX bio-based flexibel modulair bouwsysteem

Vanuit een 2D flexibel modulaire bouwwijze creëren wij met onze biocomposiet en brandwerende Duplicor bouwelementen (legosteentjes) gebouwen voor zorghuisvesting, opvang, de zakelijke markt en onderwijsmarkten. Met het unieke biobased materiaal en de 2D bouw benadering van bouwen, draagt onze innovatie enorm bij aan het behalen van klimaat- en milieudoelen vanwege haar minimale CO2 en stikstof impact.

Lees verder »

Andela Robot Weeder ARW-912

De Andela Robot Weeder ARW-912 is een volledig gerobotiseerde en autonoom rijdende wiedmachine, die in verschillende gewassen diverse onkruiden in de rij detecteert door middel van een algoritme en vervolgens ook direct bestrijdt. De 9 meter brede machine rijdt op tracks om de bodemdruk te minimaliseren. Door gebruik van elektromotoren en zonnepanelen is de machine CO2-neutraal. De ARW-912 is 24/7 inzetbaar.

Lees verder »

Circulair isolatieglas

GSF isoMAX ontwikkelde als eerste glasbedrijf ter wereld een methode om gebruikt glas te ontmantelen, reinigen en al dan niet in een andere afmeting te hergebruiken met een verbeterde isolatiewaarde. Kortom: isolatieglas dat voor 50 tot 100% bestaat uit direct hergebruikt glas, zonder hierbij aan kwaliteit en comfort in te leveren t.o.v. het traditioneel geproduceerde product.

Lees verder »

Startblock duurzame houten woningen

Startblock is pionier in het bouwen van turnkey houten woningen voor een- en tweepersoonshuishoudens en gezinnen. In slechts enkele dagen assembleren we een volledige woning in de fabriek, die na plaatsing en aansluiting op de nuts direct klaar is om te bewonen. Door gebruik te maken van biobased en circulaire materialen zijn de woningen duurzaam en toekomstbestendig.

Lees verder »

Biobased groendaken

Een groendak zou GROEN moeten zijn. Groendaken bestaan vaak voor een flink deel uit (virgin) plastics en het substraat dat veel gebruikt wordt bevat meestal lavasteen, dat van ver komt en niet erg duurzaam is. Daarom hebben wij materialen ontwikkeld waarmee wij in staat zijn om groendaken van volledig biobased lokale grondstoffen te maken, zodat een groendak écht GROEN is.

Lees verder »

Leliekrat uit 95% post-consumer recyclaat

Leliekratten worden door andere producenten voor 60% uit nieuw hdpe gemaakt (bijlage)en het recyclaat is meestal post-industrial. Espol Leliekrat is uit 95% post-consumer recyclaat (PCR)gemaakt. Andere producten maken we ook uit PCR waarbij we als eerste kunststof ziekenhuisafval ( PP haarnetjes ) industrieel inzetten om het anders voor dunne producten onbruikbare PCR toch in te kunnen zetten.

Lees verder »

Verlengen gebruikte hardhouten damwanden door middel van vingerlassen

Onze missie is om in onze werken zoveel als mogelijk gebruikte materialen toe te passen, waaronder hardhouten damwanden. In de praktijk is de bovenste meter (wind-waterlijn) rot. De rest is uitermate geschikt voor hergebruik, maar wegens het rotte deel te kort om toe te passen. Om de planken weer op juiste lengte te krijgen verlengen wij deze, waarbij een vingerlas hardhout op hardhout verbindt

Lees verder »

Circulair totaalconcept voor hergebruik van drinkbekers

Dutch Cups produceert, reinigt en verzorgt de logistieke dienstverlening en de end-of-life recycling van herbruikbare kunststof drinkbekers. In het najaar van 2023 startten we een eigen productiefaciliteit op waar we op duurzame, schone en efficiënte wijze onze producten produceren. Zo reinigen we de bekers in een geheel nieuw, geavanceerd spoelcentrum met 3 grote wasstraten.

Lees verder »

Circulaire Start-Up

Hergebruik Textiel

Ik noem mezelf ‘de naald die alle draadjes aan elkaar verbindt’. In mijn naaiatelier verbind ik diverse disciplines op het gebied van hergebruikt textiel. Ik verwerk samplestoffen, deadstock, kapotte kleding en meer tot nieuwe producten. Daarbij zoek ik de samenwerking op met diverse partijen (ateliers, consumenten, groothandels etc) om de circulaire textielketen te vergroten en zichtbaar te maken (start up).

Lees verder »

Circuloco máákt circulariteit het nieuwe normaal

Circuloco is het levende bewijs dat je van tweedehands bouwmaterialen – geoogst uit donorpanden – een trekpleister kunt bouwen. Een paviljoen, verrezen op de Floriade als levend bewijs dat materialen oogsten loont en unieke verhalen creëert. Vanuit dit pand en de oogst van de Floriade, bouwen we aan nieuwe projecten voor o.a. Almere 50 jaar en een nieuwe permanente Circulaire hub Almere.

Lees verder »

VOL5 Groentenpuree en groentenburger/balletjes

Wij produceren de ambachtelijke groentesaus VOL5. Dat geeft ook restgroenten, waarmee we nu de VOL5 puree maken. Het is en groentepuree van gekookte groenten, puur, zonder zout en op selderij na allergenenvrij, met veel vezels en vol smaak. Een prachtige basis voor soepen, sauzen, ragouts, burgers op basis van groenten, of smaakvolle toevoeging aan een hybride vleesproduct. Het product is in te vriezen, lang houdbaar en eenvoudig in gebruik.

Lees verder »

Circulaire Community

Verduurzaming Iconische Stad en Natuur Bus

De Stad en Natuur bus is een opvallende verschijning. Zowel van binnen als van buiten. In de bus waan je je midden in de natuur. De bus rijdt nu op diesel. Samen met onze partners o.a. Gemeente Almere, de Rabobank en Breedveld & Schroder hebben we een plan gemaakt en de financiering rond gekregen om deze bus om te bouwen naar elektrisch. Een duurzaam en circulair alternatief.

Lees verder »

Bouwkringloop in Lelystad

Kringloopwinkel De Groene Sluis gaat dit jaar op kleine schaal een fysieke bouwkringloop starten met de verkoop van tweedehands bouwmaterialen; een nieuw concept in Flevoland. De innovatie is (als andere kringloopartikelen) simpel: een platform beschikbaar stellen voor het circuleren van producten. Door een bestaand systeem te gebruiken (de kringloopwinkel) zal dit concept snel genormaliseerd worden

Lees verder »

Oranjehoen circulaire kip of ei

Oranjehoen heeft met de 5* kip een circulair ecosysteem opgetuigd. Waarbij ongewenste “restproducten” uit de akkerbouw (wortels&rode bieten, ook kruiden) waarde krijgen in het voer van de Oranjehoen. De kip kleurt er oranje door en wordt verkocht onder het eigen merk aan partners in Nederland. Door de unieke kleur&smaak is het mogelijk om een completer duurzaamheidsverhaal te laden omtrent de kip.

Lees verder »

Transformatie naar circulaire en duurzame gebeidsontwikkeling door data samenwerking

Met ons innovatieve Common Data Platform, ontwikkeld voor de Bruggencampus, transformeren we de samenwerking tussen overheden en aannemers. Deze revolutionaire aanpak maakt de daadwerkelijke toepassing van circulaire materialen in fysieke objecten mogelijk, wat resulteert in aanzienlijke kostenbesparingen, versnelling van bouwprocessen en koppelt bovendien regionale reststromen aan lokale opgaven.

Lees verder »

Circulaire meststoffen uit afvalwater en proceswater

Circulaire meststoffen uit afvalwater en proceswater: In het PPS project KNAP – Kringloopsluiting van Nutriënten uit Afvalwater en Proceswater – worden circulaire meststoffen uit communaal afvalwater, brongescheiden sanitatie en agro-food proceswater teruggewonnen en in de landbouw hergebruikt. De innovatie richt zich op het ontwikkelen van een kwaliteitssysteem om deze producten als meststof op de markt te kunnen brengen.

Lees verder »

TheCrazySmile

TheCrazySmile ontwerpt en maakt duurzame verhalenvertellers / presentatiemiddelen. Jouw duurzame verhaal verteld met objecten die gemaakt zijn van lokale grondstoffen, reststromen of hergebruikte materialen.

Lees verder »